Поради батькам
Розкажіть про Тарілку здорового харчування.
Розкажіть дитині про одне з найважливіших правил здорового
раціону — різноманітність. Поясніть, що різні продукти містять різні корисні
речовини, тому потрібно максимально розширювати раціон. Зробити це можна, чергуючи
різні продукти з однієї харчової групи у своєму меню. Наприклад, вживати не
тільки огірки та помідори, а й гарбуз, моркву, селеру, перець, буряк, гриби,
кукурудзу, кабачки.
Поясніть, як формувати раціон, щоб він був максимально
поживним і збалансованим:
40–50% — овочі, фрукти, зелень, ягоди, коренеплоди;
20–25% — джерела білка: яйця, птиця, риба, субпродукти,
дичина, бобові, соєві продукти;
25–30% — цільнозернові продукти: нешліфований рис, вівсяна
крупа, перлова крупа, цільнозернова паста, хліб, хлібці;
5–10% — жири: насіння, горіхи, нерафіновані олії.
Також можна включати в раціон один-два молочних продукти або
їхні рослинні альтернативи. Обирайте варіанти без доданого цукру.