Батьківські збори 13.09.22 Режим дитини. Етикет і безпека в інтернеті.

 Олена Любченко запрошує на заплановану конференцію: Zoom.

Підключитись до конференції Zoom

https://us04web.zoom.us/j/6687563391?pwd=dFZkNGxQalJoYmtQYituU3RycFhzdz09

Ідентифікатор конференції: 668 756 3391

Код доступу: 093758

Режим дитини



Етикет і безпека в інтернеті: навчіть школярика чемно й обережно спілкуватися онлайн

Які правила мережевої ввічливості час вивчити молодшому школяру, щоб убезпечитися від нерозумних помилок?

Подобається нам це чи ні, але сучасні діти зростають із ґаджетами в руках. До того ж цифровий пристрій, що часто перебуває в руках вашого сина чи доньки, найімовірніше, під’єднаний до інтернету. Завдяки онлайн-серфінгу, соцмережам, мобільним додаткам і онлайн-іграм, будь-яка дитина швидко навчається:

  • використовувати мобільні додатки для листування чи відеозв’язку з друзями й родичами;
  • завантажувати додатки, ігри, файли;
  • ділитися місцем свого перебування («надсилати точку»);
  • формувати свій онлайн-профіль і інтернет-репутацію.

При цьому діти молодшого шкільного віку ще не розуміють, що телефон, планшет чи ноутбук — не іграшка, а двері у віртуальний світ, сповнений не лише цікавих, а й небезпечних речей. При тому небезпеку для вашого школярика становлять не лише віруси, фішингові програми, зловмисники, а і його власний цифровий слід.

Бережи честь змолоду: що загрожує репутації майбутнього дорослого вже сьогодні

Дитина може, сама того не знаючи, сформувати небажану персональну інтернет-репутацію. Нерозумні висловлювання, легковажні коментарі, потенційно компрометувальні фото, потрапивши онлайн, залишаються там назавжди.

Більш того, цей контент, разом із хаотичними мандрівками різноманітними сайтами, участю в опитуваннях і заповненням розважальних онлайн-тестів, буквально дарують електронному «старшому брату» безліч персональних даних про дитину — і формують інтернет-профіль, невідповідний її потребам і уподобанням. Через це пошукові системи пропонуватимуть школяру небажану, невідповідну його віку й навіть неприйнятну інформацію!

Дитина може натрапити на порносайти, сцени чи описи насильства, спільноти, які спілкуються мовою ворожнечі (hate speech, агресивні висловлювання, спрямовані проти певної національності, країни, політичних поглядів тощо); на токсичні та псевдонаукові сайти чи групи («Пласка Земля», антивакцинатори, релігійні фанатики тощо). Такі середовища не лише негативно позначаються на формуванні психіки та світогляду дитини. Емодзі, коментар, допис, навіть перехід за покликанням на такий ресурс назавжди зберігається на численних серверах і хмарних сховищах. Дитячий цифровий «відбиток пальця» може бути використаний, щоби зіпсувати репутацію вже дорослої людини!

Отож обов’язок хороших батьків — по-перше, захистити малечу «фаєрволами» дитячого облікового запису. Він автоматично відфільтровуватиме небезпечний контент, новини, рекламу тощо, а рекомендації в пошукових системах братимуть до уваги реальний вік дитини. Як це зробити, читайте в нашій публікації Кібербезпека для батьків: захистіть свою дитину в інтернеті. 

По-друге, необхідно змалечку навчати дитину спілкуватися в інтернеті з повагою до онлайн-співрозмовників. Які саме правила ввічливості онлайн має вивчити молодший школяр?

Спілкування в інтернеті для дітей: базові правила

1. «Старший брат» завжди дивиться на тебе: шануйся.

Перебуваючи онлайн, дитина часто почувається невидимкою. Віртуальний простір у смартфоні, що поміщається на долоні, здається комп’ютерною грою. Тому коли школярик переписується в месенджері, часто забуває, що за аватарками й ніками — живі люди. Звідси хибне, оманливе відчуття анонімності, невразливості. Навіть дорослі люди піддаються на це — і висловлюються, м’яко кажучи, неприйнятно.

Нагадуйте дитині: «Інтернет пам’ятає все, що ти пишеш чи викладаєш, чим ділишся. Отож не оприлюднюй нічого, чого не можна сказати в присутності вчителя, бабусі чи іншого дорослого».

2. Спілкуйся онлайн лише з тими людьми, з якими спілкуєшся в реальному житті.

Незнайома людина, яка вийшла на зв’язок із дитиною онлайн в обхід її батьків, може виявитися зовсім не тим, ким себе називає. Поясніть дитині: нормальний дорослий ніколи не звернеться по допомогу чи з пропозицією до чужої дитини! Будь-який онлайн-контакт із чужою людиною (наприклад, із репетитором) повинні організувати мама чи тато!

3. Обов’язково відповідай на повідомлення батьків, родичів, близьких друзів і своїх учителів.

У звичайній розмові вистачає кивка голови, щоби співрозмовник зрозумів: його почули. Однак в онлайн-діалозі обов’язково потрібна відповідь! Хоча б «ок».

«Що може подумати мама, якщо ти тільки перегляну(в/ла) повідомлення? Можливо, твій мобільник уже в чужих руках…»

4. НЕ відповідай на повідомлення від невідомих адресатів. 

У наші телефони приходить безліч повідомлень і смс із рекламою, від шахраїв тощо. Тому дитині варто чітко знати ще одне правило: «Ігноруй повідомлення від незнайомців. Якщо текст тебе зацікавив, покажи його дорослому й попроси пояснити, що до чого».

5. Не викладай у чати чи соцмережі нічого, що може образити чи принизити когось.

«Викласти у вайбер відео, як твій недруг плаче, розмазуючи соплі, — це дуже, дуже поганий, навіть підлий вчинок! Йому, його друзям і рідним буде дуже соромно, гірко. Ти ж не хоті(в/ла) б опинитися в такому принизливому становищі?»

6. Обов’язково розповідай батькам про все, що тебе насторожило, здивувало, насмішило чи засмутило в інтернеті.

 Дитина має знати: ви завжди готові її вислухати. Якщо виявляти терпіння і старатися не лаяти, критикувати, а співчувати, радити й допомагати, ваш син чи донька завжди буде щирою й відвертою з вами. І якщо вона натрапить на щось незрозуміле чи страшне, то не приховуватиме цього, а розповість вам.