Розвиток дітей через читання. 30.09.22

Чому важливо читати? Так ми відкриваємо для себе нові поняття, знання, інформацію тощо. Книги, журнали і навіть Інтернет – чудові засоби навчання, що потребують вміння читати та розуміти прочитане. Людина, що  вміє читати, може здобути освіту в будь-якій галузі, яка її цікавить. Ми зараз живемо в епоху, коли переповнені інформацією, але читання – це головний спосіб скористатися нею.

Читання важливе, тому що воно розвиває розум. Мозок – це м'яз і для його розвитку потрібна практика. Розуміння написаного – це один із шляхів розвитку розумових здібностей. Навчання маленьких дітей читанню допомагає їм розвивати мовні навички.

Читання розвиває уяву. Телебачення та комп'ютерні ігри мають певне позитивне значення, але вони більше схожі на розваги. Розвага – це не мисленнєва  діяльність. З читанням людина може «подорожувати» в будь-яку точку світу або навіть за його межі! З книгою кожен читач може «стати» королем, авантюристом, принцесою або... можливості безмежні! Люди, які не читають, ніколи не відчувають цього в повній мірі.

Читання розвиває творчі здібності дітей. Коли дитина прочитала книгу, запитаєте, чи може вона придумати кращий фінал або щось, що могло б покращити оповідь. Якщо дітям справді сподобалася історія в книжці, запропонуйте їм проілюструвати її власними малюнками або придумати іншу історію з тими ж персонажами.  Розвивайте творчі здібності!

Читання є фактором у формуванні адекватної самооцінки.  Люди, які не читають, часто недооцінюють себе та свої здібності. Часто їм здається, що світ проти них. У людей, які не читають, часто виникає відчуття ізольованості, оскільки інші читають, а вони – ні.

У дітей, які не читають, можуть бути проблеми з поведінкою та успішністю з предметів в школі, тому що вони не можуть читати достатньо швидко, щоб розуміти матеріал.

Хороші навички читання покращують орфографію та каліграфію. У міру того, як учні вчаться вимовляти букви та слова, орфографію стає простіше вивчити. Також читання допомагає розширити словниковий запас. Читання нових слів допомагає запам'ятовувати їх для подальшого використання.  Спостереження за тим, як слова використовуються в різних контекстах, може допомогти краще зрозуміти використання слова та його значення, а не просто сухі факти зі словника.