Чи добре ви захистили дитину від ГРВІ та грипу? 12 підказок для батьків

 

Початок захворювання на COVID-19 легко сплутати з грипом і навіть звичайною застудою. Та чи убезпечили ви дитину від «знайомих» збудників?

Цієї зими через пандемію лікарі й учителі закликають батьків залишати дітей удома при перших симптомах ГРВІ. Тому коли дитина починає покашлювати чи в неї підвищується температура, мами починають переживати: невже в родину проникла «корона»?

 

Звісно, чим більше схильна дитина до застуд, тим частіше трапляються такі тривожні моменти. Та не слід забувати: і ГРВІ, і грип самі по собі переносяться не завжди легко й можуть давати серйозні ускладнення.

 

То чи все ви зробили, щоб убезпечити дитину від застуд і грипу? Щоби перевірити це, поставте собі такі запитання.

1. Чи ретельно додержують усі члени родини заходів безпеки проти COVID-19?

Виконання рекомендацій медиків правильно носити маску, користуватися антисептиком для знезаражування рук, ручок дверей, поверхні мобільних телефонів і ключів, ретельно мити руки з милом захистять не лише від коронавірусу. Ці заходи — дуже надійний бар’єр проти вірусів, які передаються повітряно-крапельним і контактним шляхом.

 

2. Чи правильно харчується ваша дитина?

Брак/надлишок певних вітамінів та мікроелементів через неправильне харчування безпосередньо впливає на здатність імунітету справлятися із «застудними» вірусами та протистояти грипу. Тому не лінуйтеся щоразу додавати дитині на тарілку квашені капусту та інші овочі, готувати овочеві салати та вінегрети, варити узвари. Це додаватиме вашому школярику не лише здоров’я й енергії, а й гарного настрою.

3. Чи стабільне і спокійне життя у вашої дитини?

Постійні стреси та невизначеність, відсутність чіткого режиму дня чи зрозумілих очікувань із боку батьків призводять до накопичення в крові школярика отруйних для організму гормонів стресу: адреналіну та кортизолу. А це призводить до помітного зниження імунітету.

4. Чи достатньо спить ваша дитина?

Брак сну знижує імунітет — навіть якщо людина не виспалася один-єдиний раз. Навіть якщо дитина в будні спить на пів години менше за свою норму, імунітет страждатиме. І ні — спосіб «відіспиться на вихідних» проблеми не прибирає. Повноцінний сон дитині необхідний щодня!

 

5. Чи часто буває школярик на свіжому повітрі?

Прогулянки на свіжому повітрі (акцентуємо вашу увагу: не вздовж автотраси та не вулицею, повною смогу) — життєво необхідні імунітету кожної людини. По-перше, так дитина більше рухається; по-друге — дихає повітрям, збагаченим фітонцидами, озоном; по-третє — дістає психологічну розрядку від стресу, «нажитого» впродовж шкільного дня.

6. Чи відповідає одяг дитини температурі надворі?

Є вислів: коли одягаєтеся вранці, дивіться не на календар, а на термометр за вікном. Батьки про це часом забувають і вдягають дитину з розрахунком на 10 градусів морозу, коли надворі + 10. Відтак дитина перегрівається, пітніє і… непомітно переохолоджується. А потім уся родина дивується: звідки взялася застуда?

 

7. Чи навчили ви дитину піклуватися про своє здоров’я?

Ваша дитина не роздягається надворі взимку, коли спітніє? Скидає шарф чи зайву кофту перед тим, як побігати, а після того знову вдягає? Не ігнорує мокре взуття, а йде перезуватися? Знімає мокрі рукавички після гри в сніжки й одягає запасні? Відмовляється від пропозиції товариша спробувати сніг чи бурульку? Те, що робить дитина за вашої відсутності, може або саботувати ваші зусилля зі збереження здоров’я вашої дитини, або підтримати їх.

 

8. Чи отримує ваша дитина всі необхідні щеплення?

Додержання календаря щеплень хвороб гарантує, що ваша дитина не захворіє на небезпечне інфекційне захворювання. На противагу поширеному міфу, збудники чорної віспи, кору, поліомієліту чи дифтерії не зникли з лиця землі. Випадки захворювання час від часу з’являються в країнах, де відсоток щеплень серед населення знизився.

 

Крім того, бажано, аби ваша дитина отримувала щороку щеплення від грипу. Знову ж таки, всупереч аргументам опонентів щеплень, державам вигідні здорові громадяни — вони не хворіють, а тому не витрачають ресурси держави на медичні послуги та виплату лікарняних.

9. Чи є в дитини хронічні проблеми зі здоров’ям?

У школярика вічні проблеми з мигдалинами? Проблеми з яснами? Карієс? Чутлива підшлункова залоза? Будь-яка хронічна проблема зі здоров’ям (навіть одна-єдина дірочка в молочному зубі!) «виснажує» імунітет і відчиняє ворота простудним захворюванням.