День української хустки. 7.12.21

 Віднедавна в Україні відзначають День української хустки. Свято одразу полюбилося та набуло такої популярності, що 7 грудня, у день Святої Катерини, українки всього світу кутаються у квітчастий головний убір своїх мам і бабусь.

Українські традиції, свята, обряди, фольклор — це те, по чому розпізнається народ.

У скрині кожної ґаздині здавна були хустки на всяку потребу. Хустина — до церкви, на весілля доньки, для сватання, на скорботу, на Великдень, на вінчання. А як тільки не зав’язували хустки! Так, відомий вузлик на чолі називається Солоха, його започаткували в центральній Україні.

На Поділлі найчастіше зав’язували хустку на підборідді. Іноді заміжні жінки обмотували кінці хусток навколо голови й ховали їх, така форма нагадувала тюрбан. Часом гарний малюнок не хотілося ховати і хустку носили на плечах.

Досліджуючи національну хустку, можна дослідити українську історію. Хустка служила не тільки засобом охайності під час роботи по господарству чи захистом від спеки та холоду, її одягали як оберіг. Коли в родині народжувалася дівчинка, хустку невеличких розмірів в’язали на ворота. Якщо хлопчик - ґудзували вишитий рушник.

Цього дня українки в різних країнах світу беруть участь у флешмобі «Зроби фото з хусткою». Яскраво і колоритно відзначили цього року свято і наші першокласники. Збережемо багату та оригінальну культуру, надбану численними поколіннями.