Поради батькам: "Розмова з дітьми про зимові розваги"

 

Як пояснити дитині правила безпечної поведінки під час прогулянок у морозну погоду та по вкритих кригою тротуарах, щоби вона їх додержувала

Щоби діти виконували правила, на яких ми наполягаємо, вони мають розібратися, чому такі правила взагалі вигадали! Якщо не пояснювати, «чому», діти нерідко вирішують: дорослі просто «назло» не дозволяють їм займатися цікавими речами.

 

Інша справа, коли дитина зрозуміє, яким чином те чи те правило її захищає. Та як переконливо пояснити їй, навіщо тепло вдягатися надвір або чому не можна самому піти поковзатися на замерзлому ставку?

 

Пропонуємо батькам кілька відповідей на запитання дітей, які можуть «прояснити» деякі правила і змусять школяриків повірити у їх доцільність.

Навіщо ми тебе вдягаємо на прогулянку, як капустину?

Цей спосіб вдягатися взимку винайшли досвідчені полярники! На морозі люди займаються різними речами. Коли ти мало рухаєшся (приміром, граєшся в хованки), тобі може стати холодно. А коли рухаєшся багато (граєшся в сніжки, допомагаєш татові згрібати сніг зі стежки) — тобі може стати жарко. А ти точно знаєш, чим займатимешся на прогулянці?

 

Ці тонкий гольф і светр на ньому зігріють тебе, поки ти будеш повільно прогулюватися у дворі й чекати друзів. Якщо будеш багато і швидко бігати, ми знімемо светр і знову вдягнемо куртку, гаразд?

Чому ми поклали тобі в кишеню ще одну пару рукавичок?

Пальці людини дуже чутливі до холоду, і коли ти граєшся в сніжки, катаєшся на санчатах чи ліпиш сніговика, рукавички можуть намокнути. Якщо ходити в мокрих рукавичках до кінця прогулянки, можна застудитися або дістати обмороження. Тоді доведеться всі канікули просидіти вдома й лікуватися!

 

А ще від переохолодження шкіра рук може захворіти. Руки будуть свербіти, набрякати, навіть боліти. І ця хвороба повторюватиметься кожної зими! Ти ж не хочеш постійно ходити з червоними руками?

Як зрозуміти, що ти змерз?

Коли захоплюєшся грою, часом не помічаєш, що змерз. Домовся з товаришами по грі: коли хтось із вас починає цокотіти зубами, тремтіти, обіймати себе, піднімати комір, кажіть йому: «Схоже, ти занадто змерз. Ходімо грітися!». А якщо друг намочив ноги чи рукавички — йому слід іти додому перевдягатися, інакше він захворіє!

 

Якщо ти помітив, що змерз сам, — обов’язково прощайся з друзями й біжи додому. Так, сьогодні ти погрався менше. Але якщо вирішиш залишитися, то захворієш і будеш до кінця канікул полоскати горло й сидіти вдома!

Чому сильно змерзнути — це погано?

Трішки холодно, коли ти просто стоїш — це не страшно, якщо не дуже довго. А от коли ти мерзнеш, навіть коли бігаєш і стрибаєш, — це може бути небезпечно. Переохолодження може викликати серйозну хворобу з високою температурою і кашлем.

 

Коли бути на морозі надто довго, ризикуєш дістати обмороження. Шкіра на щоках, носі, вухах, пальцях рук і ніг може стати білою або жовтуватою. Це схоже на опіки, тільки не від вогню, а від морозу. Такі «опіки» дуже болітимуть, їх довго і складно лікувати.

Хочеш уберегти себе і своїх друзів від обморожень так, як це роблять полярники і спортсмени?

Коли граєшся з друзями надворі, розкажи їм про небезпеку обмороження. Домовтеся з ними, що будете оберігати одне одного!

 

Якщо під час гри в товариша ніс, щоки або вуха (або пальці рук, якщо він без рукавичок) почервоніли, зупиніть гру і скажіть йому про це. Запитайте: «Тобі щипає шкіру?» Скажіть, щоб акуратно торкнувся почервонілих місць: «Ти відчув дотик?»

 

Якщо товариш відчуває, що шкіру пощипує або вона заніміла — час іти в тепло. Ці ознаки означають, що шкіра занадто змерзла. Ще трохи — і буде обмороження!

 

Одразу йдіть у тепло, звертайтеся по допомогу до дорослих і зігрівайте почервоніння теплою (не гарячою!) водою. Терти шкіру рукавичкою, шарфом чи рушничком у жодному разі не можна!

Чому повсякденне зимове взуття таке важке й незграбне? (запитання від дівчаток)

Щоби гратися з друзями, бігати і стрибати по снігу та ожеледиці, потрібне взуття з «тракторною» — рельєфною — підошвою, що не буде сильно ковзати на кризі. Красиві чобітки на каблучку не втримають тебе на льоду — ноги роз’їжджатимуться й ти будеш постійно падати. Ти ж не хочеш поламати ногу чи руку?

 

Тим більше, цієї зими така «тракторна» підошва дуже модна (покажіть кілька фото у Pinterest або з онлайн-каталогу взуттєвого магазину).

Чому перед виходом на прогулянку мама готує тобі бутерброд і чашку теплого узвару?

Уяви, що у твоєму тілі, як у машині чи автобусі, є пічка. Вона зігріває тебе на морозі. Її «заправляють» не електрикою чи бензином, а ситною їжею. З’їдений бутерброд дасть тобі додаткове тепло під час прогулянки.

 

А ще на морозі з твого рота під час видиху виходять цілі хмаринки пари: твоє тіло втрачає воду так само швидко, як і в сильну спеку. Тому в мороз важливо багато пити теплих напоїв.

Чому нам не можна гратися в ковзанярів на ожеледиці — ми ж на тротуарі?

Якщо ти спіткнешся чи не зможеш загальмувати, то легко вилетиш на проїзну частину вулиці. Там ожеледь. Машини теж ковзають на льоду. Хоча водій одразу натисне на гальмо, автомобіль може проковзати, навіть коли колеса перестануть крутитися, — і все-таки наїде на тебе і твоїх друзів!

 

По крижаним «клаптикам» кататися небезпечно навіть там, де не їздять машини. Кожної зими дуже багато людей, навіть якщо ходять обережно, падають і ламають собі руки й ноги на крижаних «доріжках».

 

Саме тому не можна штовхатися, бігати та підставляти підніжки товаришам, коли йдете по тротуару, вкритому ожеледицею. Вони можуть отримати травми, збити з ніг інших пішоходів, а то й «вилетіти» на проїзну частину!

Чому ви не відпускаєте мене погратися на берег озера/річки?

Правила безпеки забороняють дітям гратися на кризі водойм без нагляду дорослих. Це тому, що лід може здаватися надійним — і несподівано проламатися просто під ногами!

 

По кризі, тоншій за 10 сантиметрів, взагалі не можна ходити. Не можна ставати на лід, коли відлига триває більш як три дні. Сірий, непрозорий білий або жовтий відтінок криги свідчить про те, що ця крига може проламатися під ногами в будь-який момент.

 

Навіть досвідчені полярники часом не можуть правильно визначити, чи надійна крига, і провалюються в крижану воду. Отож не будемо ризикувати, а на вихідних сходимо на каток, добре?