Святкуємо у грудні 2.12.22

 


3 грудня – Всесвітній день комп’ютерної графіки (Міжнародний день дизайнерів та аніматорів)

В цей день варто привітати дизайнерів або 3D-фахівців з їх професійним святом.

Перші комп’ютери були неймовірно великими, вироблена ними комп’ютерна графіка - дещо незграбною і важкою, але етап еволюції комп’ютерних систем, на щастя, не розтягнувся на сотні років. Мікропроцесори - маленькі деталі, які дозволяли зменшити розміри комп’ютера до цілком розумних, вирішували безліч завдань, в тому числі, і для роботи з графікою.


3 грудня – Міжнародний День людей з інвалідністю

День було засновано в 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН.

Інвалідність - це не вирок. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

 


4 грудня – День замовлень подарунків та написання листів Святому Миколаю

Уже зовсім скоро ми відзначатимемо довгоочікуване для усіх дітей та дорослих свято – День Святого Миколая. Є гарна традиція – писати листи Чудотворцю з розповідями про свої добрі справи і з проханням про подарунки.

Всі, хто вірять у дива, відзначають 4 грудня День замовлень подарунків і написання листів Святому Миколаю. Саме з цього дня починають працювати новорічні поштові служби у всьому світі, які дають дітям можливість надсилати  листи із заповітними бажаннями.

Традиційно, діти складають послання доброму чарівникові. У листі діти намагаються розповісти про всі свої добрі справи, вчинені протягом року, і попросити довгоочікуваний подарунок.

 


5 грудня – Всесвітній день грунтів

Грунт є справжньою живою системою, складається з 6 шарів, так званих горизонтів О, А, Е, В, С і Р. Вони діють як фільтр для підземних вод, здійснюють фільтрацію забруднюючих речовин. Відомо, що в жменці землі присутні більше мікроорганізмів, ніж людей на землі. Грунт складається з 45% мінеральних речовин, 25% води, 25% повітря і 5% органічної речовини, вона є ключовим елементом в циклі обороту вуглецю в природі. Вона допомагає нам в процесах пом’якшення та адаптації клімату, що змінюється.

У 2002 році Міжнародний союз ґрунтових наук прийняв резолюцію, де запропонував святкувати 5 грудня, як Всесвітній день грунтів, щоб нагадувати про важливість ґрунтових ресурсів і тієї ролі, яку вони відіграють у збереженні екосистем і забезпечення зростання добробуту людини.

У грудні 2013 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 грудня Всесвітнім днем грунтів.

 


5 грудня –  Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів)

Генеральна Асамблея ООН в 1985 році запропонувала урядам щорічно відзначати 5 грудня Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку.

 


6 грудня – День Збройних Сил України

Загальне професійне свято всіх українських військовослужбовців давно заслужило всенародну повагу і шану з боку офіційних державних структур усіх рівнів. Цей День приурочений до дати прийняття Закону незалежної України від 6-го грудня 1991-го року «Про Збройні Сили України».

У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу наших славних військовослужбовців, ветеранів і новобранців, солдатів і офіцерів, генералів та адміралів, бажаємо їм міцного фізичного здоров’я, успіхів у бойовій та тактичній підготовці, надійних тилів, кохання і всіх благ!

 


7 грудня - День української хустки

Віднедавна в Україні відзначають День української хустки. Свято одразу полюбилося та набуло такої популярності, що 7 грудня, у день Святої Катерини, українки всього світу кутаються у квітчастий головний убір своїх мам і бабусь.

Українські традиції, свята, обряди, фольклор — це те, по чому розпізнається народ.

У скрині кожної ґаздині здавна були хустки на всяку потребу. Хустина — до церкви, на весілля, для сватання, на скорботу, на Великдень, на вінчання.

А як тільки не зав’язували хустки! Так, відомий вузлик на чолі називається Солоха, його започаткували в центральній Україні.

На Поділлі найчастіше зав’язували хустку на підборідді. Іноді заміжні жінки обмотували кінці хусток навколо голови й ховали їх, така форма нагадувала тюрбан. Часом гарний малюнок не хотілося ховати і хустку носили на плечах.

Досліджуючи національну хустку, можна дослідити українську історію. Хустка служила не тільки засобом охайності під час роботи по господарству чи захистом від спеки та холоду, її одягали як оберіг. Коли в родині народжувалася дівчинка, хустку невеличких розмірів в’язали на ворота. Якщо хлопчик - ґудзували вишитий рушник.


10 грудня – Всесвітній день футболу

У шанувальників футболу всього світу є своє свято - Всесвітній день футболу. Подякувати за нього можна ООН, яка і запропонувала його відзначати 10 грудня кожного року. Таким чином міжнародне співтовариство віддає дань цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

Перша згадка про футбол як «про гру в м’яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери.

Називалася вона Цу Чю, що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму.

У футбол грали й у Давній Греції, і Римі близько двох з половиною тисяч років тому. У Греції ця гра називалася «битва за м’яч»

 


10 грудня – День Нобеля

День Нобеля - це щорічне вручення Нобелівської премії, яке проходить 10 грудня в Стокгольмі. Нобелівські премії користуються міжнародним визнанням як найпочесніша громадянська відзнака. Кожен лауреат отримує золоту медаль із зображенням Нобеля і диплом.

Нобелівські премії з фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури та економіки вручає лауреатам його Величність Король Швеції на церемонії, що проходить у річницю смерті Альфреда Нобеля (в 1896 році в Сан-Ремо). Розмір грошової премії змінюється щорічно і становить приблизно 1 мільйон доларів. Нобелівські премії мають великий міжнародний престиж і, крім того, пропонують лауреатам значну економічну підтримку.

 


12 грудня — День дзвону в дзвіночок

Свято започаткували в США. Однак дзвони та дзвіночки мають велике значення в багатьох культурах світу, зокрема й у нашій. В Україні дзвони на церквах сповіщають про початок і кінець служби, б’ють на сполох та виконують складні передзвони на великі свята та з нагоди доленосних подій.

Маленькі дзвіночки теж мають значну роль в українській обрядовості. Різдвяні дзвіночки очищують, освячують і впорядковують духовний простір та людські оселі. Дзвоники підвішують між небом і землею, і коли дзвіночок подає голос, то утворює «місточок» між людьми й Богом. Саме тому дзвіночки — елемент різдвяних вінків та ялинкових прикрас.


 

19 грудня – День Святого Миколая

Традиційно День Святого Миколая – популярне зимове свято для дітей та дорослих. Головна ідея свята - відчуття добра, прагнення подарувати іскру радості та надії. Це не тільки сімейна традиція, але й один із символів духовного тепла.

Цьому святу налічується вже багато століть. Виникло воно приблизно після 345-го року від Різдва Христового.

У західній католицькій традиції, наприклад в Польщі, День Святого Миколая відзначають 6 грудня. Це пов’язано з традицією відзначати подібні свята за юліанським календарем. У православній та слов’янській традиції це завжди 19 грудня, перед початком різдвяних і новорічних свят. Його дуже люблять діти. Він нагадує зимову казку. Всі чекають на подарунки.

У Болгарії він називається Нікулдень. Болгари вважають Миколу покровителем роду, дому і добробуту. У США і Канаді свято називають Saint Nick’s Day.

 


21 грудня – День народження кросворду

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку "cross-word puzzle". Автор направив свій кросворд з 32 слів в газету "Нью-Йорк уорлд", де він був надрукований 21 грудня 1913 року.

 


21 грудня — День ліхтарика

У день зимового сонцестояння непоганий привіт для свята, щоб компенсувати брак денного світла, увімкнувши надворі ручний ліхтарик, аби освітити дорогу в темряві.

 


23 грудня — День коріння (свято родоводу)

Людина, яка знає історію власної родини, відчуває гордість за звершення своїх предків і більшу відповідальність перед дітьми, онуками і правнуками. Тому генеалогія — вивчення історії свого роду — у ХХІ століття набула нового розвитку. Якщо ваші батьки, дідусі та бабусі цим питанням не переймалися, — збережіть для нащадків їхні найважливіші та найцікавіші спогади, світлини, факти з життя. Вашим дітям буде це корисно, та і пра-правнуки оцінять!

 


25 грудня – Різдво Христове в Католицькій традиції

Різдво є великим святом, встановленим на спогад про народження Ісуса Христа в Віфлеємі. Різдво Христове - одне з найважливіших християнських свят, державне свято в більш ніж 100 країнах світу.

Перші відомості про святкування християнами Різдва відносяться до 4 ст.

Характерним елементом свята Різдва є звичай встановлювати в будинках вбрані ялинки. Ця язичницька традиція зародилася у німецьких народів, в обрядовості яких ялина була символом життя і родючості. З поширенням християнства серед народів Центральної та Північної Європи прикрашена різнокольоровими кульками ялина знаходить нову символіку: її почали встановлювати в будинках 24 грудня як символ райського дерева з рясним плодами.


27 грудня — День вирізання сніжинок

Ми впевнені, вирізати сніжинки ви вмієте. Запасайтеся папером і гострими ножицями (якщо вирізатимете самі, радимо брати манікюрні).

Зауважимо: обмежуватися традиційними витинанками-сніжинками нецікаво. Вмикайте YouTube і шукайте нові візерунки та моделі: для книжкових закладок, серветок на новорічний стіл, прикрас на вікна, деталей для декупажу…  Виділіть вечір і розслабтеся разом – діти та дорослі.

 


31 грудня – Останній день року, День остаточних рішень

Рік має властивості коли-небудь таки закінчуватися і останній день року, що минає, може стати одним з найцікавіших днів у цьому році. Не секрет, що більшість з нас саме в цей унікальний день знаходяться в якомусь передчутті чогось доленосного і яскравого, підводять підсумки і впритул зайняті підготовкою до події, яка очікує нас на рубежі, між 23:59:59 і перших секунд року Нового.

Будьте спокійні, зважені, і звичайно ж радісні! Нехай печалі минулого залишаться в минулому, і життя подарує вам безліч нових приводів не сумувати. Додасть сил, настрою, обов’язково внесе ясність і поставить перед вами нові цікаві цілі. У цей День для всіх нас приготований принаймні один подарунок - унікальне чудо і явище, рубіж, коли рік приходить на зміну року, коли відбувається щось життєствердне і підбадьорююче для всіх нас, що закликає нас рухатися далі, не зупинятися на досягнутому і прагнути до кращого.