Урок з арт-технологій: "Малюємо медуз до Всесвітнього дня моря" 23.09.22

 

Щороку Міжнародна морська організація відзначає Всесвітній день моря. Цього року він припадає на 30 вересня.

Історія Дня моря

Всесвітній день моря був заснований у 1978 році Асамблеєю Міжнародної Морської організації (ІМО) – це спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй.

 Ця дата має на меті привернути увагу світової спільноти до проблеми збереження морів та їхніх біоресурсів. До 1980 року День моря відзначали 17 березня, але згодом перенесли на вересень.

Як відсвяткувати День моря?

Найкращим подарунком для моря буде допомога йому. Не забруднюйте морські водойми. 

Не викидайте пластикове сміття у річки. Якщо бачите пляшку чи пакет, які пропливають повз вас, витягніть їх і утилізуйте.

До дня моря учні 2-Б класу знайомились з морськими жителями медузами.

1. Медузи зустрічаються у всіх океанах світу. Є види які живуть навіть в прісноводних озерах та ставках.

2. Медузи бувають дуже різних розмірів. Дорослі особини деяких видів з легкістю помістяться на вашому пальці, але трапляються і справжні велетні з довжиною щупальців понад тридцять метрів.

3. Медузи, які плавають близько до поверхні води, як правило, безбарвні, а ті які живуть на глибині можуть бути червоного, фіолетового, зеленого та жовтого кольору.

4. У деяких частинах світу, медузи вважаються делікатесом, до прикладу в Малайзії їх готують та подають з рисом та овочами.

5. Медузи дуже незвичні істоти, оскільки вони не мають серця та мізків і приблизно 96% їх тіла складається з води.

6. Основною зброєю медузи є жала, які зазвичай містяться на їх щупальцях. Щупальця медузи можуть вжалити навіть тоді коли вони відокремлені від тіла.

7. Найотруйніша медуза в світі - Морська оса (Chironex fleckeri), в дорослій особині міститься стільки токсичної отрути, якої вистачить щоб вбити до п'ятдесяти людей.

8. Більшість медуз є пасивними м'ясоїдними. Вони харчуються планктоном, іншими медузами, дрібною рибою, ікрою та ракоподібними.