Безпека на дорозі в темну пору доби 24.10.22

 

Зі скороченням світлового дня, погіршенням погодних умов, поганим освітленням доріг, а пішоходи з настанням холодної погоди одягаються у темний одяг і зливаються на дорозі з темрявою, що призводить до небезпечних ситуацій на дорозі.

Радимо батькам дітей у вечірній час одягати дітей у яскравий одяг, який здалека видно на дорозі, додаючи до нього декілька флікерів. І обов’язково нагадати дітям правила переходу дороги!

Cвітловідбивач для пішохода - не просто атрибут особистої безпеки, але й лакмусовий папірець загальної культури, дисциплінованого, цивілізованого поводження на дорозі.

У зв'язку з вимкненням вуличного освітлення потреба в безпеці на дорозі потребує ще більшої уваги, і діти та дорослі в темну пору доби мають обов'язково перебувати на вулиці з світловідбиваючими елементами на одязі.

Правила, які має пам’ятати дитина

 1. Знай свій колір

Нагадайте дітям про світлофори та основні дорожні знаки, а також про те, на що вони вказують.

Іноді замість силуету людини на пішохідному переході використовується символ руки.

2. Зупинись. Подивись. Переходь

Переходити дорогу можна тільки по зебрі, на пішохідному переході, на зелене світло, а біля перехрестя — не навскіс, а перпендикулярно дорозі.

 

3. Будь уважним — слухай

Поясніть дітям, що вони не завжди можуть побачити автомобіль, адже він може бути за поворотом. Тому вони повинні прислухатися та бути уважними, щоб завчасно зреагувати на наближення транспортного засобу.

 

4. Не бігай через дорогу

Здебільшого діти нетерплячі, вони можуть перебігати через вулицю, щоб дістатися до іншої сторони. Вони також можуть бігати дорогою під час гри. Поясніть дитині, що бігати на проїжджій частині неприпустимо, і, залежно від її віку, розкажіть про можливі наслідки порушення цього правила.

 

5. Завжди ходи по тротуарах

Навчіть своїх дітей рухатися лише по тротуарах, тримаючись правого боку, щоб не заважати зустрічним пішоходам. Будьте прикладом для них.

 

Шановні батьки та всі учасники дорожнього руху! Переглянете свою поведінку на дорозі, подбайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей. Вдягайтесь помітно. Будьте відповідальними пішоходами. Бережіть себе і своїх близьких!