На канікулах підготуємось до незвичайних свят, що святкуватимемо у листопаді 26.10.22


На канікулах підготуємось до незвичайних свят, що святкуватимемо у  листопаді.

1 листопада — День вегана

Вегани — прихильники харчування, що виключає будь-які продукти тваринного походження. Якщо вегетаріанці не їдять лише м’ясо, птицю й рибу, то вегани не вживають яйця, мед і молочні продукти.

Крім того, вегани не користуються одягом зі шкіри, шерсті та хутра, а також відмовляються купувати товари (наприклад, ліки, косметику), які тестували на тваринах.

 


9 листопада — День Книги рекордів Гінеса

 Ідея створити книжку незвичайних рекордів виникла 1951 року в Х’ю Бівера, власника пивоварні, де варять відоме на весь світ пиво. Коли він із друзями відпочивав після полювання, вони засперечалися: який із диких птахів найшвидше літає. Чоловіки передивилися всі доступні довідники, але відповіді не знайшли. Тож пивовар заявив, що створить книжку, у якій збере всі можливі рекорди.

Нині Книга рекордів Гінеса — найуспішніша з усіх книжок із чинним авторським правом. Більше того, це єдина книжка, яка щороку доповнюється: кожен вважає за честь потрапити в неї зі своїм рекордом. Заради цього люди наполегливо тренуються і вигадують найабсурдніші виклики — наприклад, відрощують нігті чи вкривають себе татуюванням.

 


10 листопада — День скоромовки

Скоромовка — це не лише дитяча розвага. Згадайте дитинство, коли ви ще не вміли говорити чітко і «спотикалися» на довгих словах. Саме скоромовки допомагали нам шліфувати навички мовлення, боротися з вадами дикції.

Співаки, диктори на телебаченні та радіо, актори щодня вправляються в промовлянні скоромовок. Ці вправи допомагають їм говорити чітко, ясно і правильно. Тож не дивно, що скоромовки отримали щорічний Міжнародний день, який відзначається кожної другої неділі листопада.

До речі, найдовша скоромовка українською мовою включає 665 слів!

 


11 листопада — всесвітній день орігамі

Японське мистецтво складати фігурки з паперу набуло шаленої популярності в другій половині ХХ століття. Журавлики, кораблики, жабки, квіти, конверти… Головне правило: не використовувати клей і ножиці. Фігурки утворюються лише складанням паперу.

Цікаво, що орігамі використовували у весільному обряді. Молодятам клали на бенкетний стіл паперових метеликів — ці орігамі мали принести новій родині щастя.

 




16 листопада — Всесвітній день ґудзиків

Свято придумало американське Національне товариство ґудзика в середині ХХ століття. За тисячі років своєї історії ґудзик не лише зарекомендував себе як зручна та надійна застібка. Він став частиною декору одягу — а затим і предметом колекціонування.

Найбільшу у світі приватну колекцію ґудзиків можна подивитися в американському місті Нью-Джерсі. У зібранні налічується майже 100 тисяч ґудзиків з усього світу!

 


19 листопада — Міжнародний день чоловіків

Якщо ви не привітали чоловіків — членів своєї родини 7 листопада, маєте змогу зробити це разом із жінками США, Австралії, Індії та ще низки інших країн. Міжнародний день чоловіків святкується з 1999 року.

Ця пам’ятна дата покликана привернути увагу до того, що роль чоловіка у вихованні дітей часто недооцінюють. Водночас дуже багато сучасних татусів нарівні з мамами міняють памперси, заплітають кіски, водять дітей до садочку і школи, активно беруть участь у батьківських комітетах і йдуть на лікарняний, щоби доглядати хвору дитину. Саме таких чоловіків заведено вітати 19 листопада.

 


21 листопада — Всесвітній день вітань

Уперше його відсвяткували 1973 року, у розпал «холодної віни» та гонки ядерних озброєнь. Брати Брайан і Майкл Маккомак зі США написали кілька десятків листів зі щирими вітаннями і відправили їх по всьому світу. Зміст листа був таким: одержувачу висловлювали кілька добрих побажань, зокрема миру, і просили відправити ще кілька таких листів іншим людям.

Такий челлендж здобув шалений успіх. І прості громадяни, і очільники держав підтримали цю просту, однак таку об’єднавчу для людства ідею. А 21 листопада стало днем радості та щирих побажань.

 


24 листопада — День вашого унікального таланту

У кожної людини є свій талант. У когось це здібності до математики чи музики, а хтось здатен годинами балансувати баскетбольний м’яч на кінчику мізинця.

Це щорічне свято вшановує унікальні та незвичайні таланти, закликає людей шукати власний і розвивати його. А святкувати День таланту заведено так: люди влаштовують демонстрацію свого таланту: вдома, на роботі, на спеціальних шоу. У соцмережах цього дня володарі незвичайних талантів викладають відео або фото своїх досягнень із хештегом #CelebrateYourUniqueTalentDay.

 


27 листопада — День завоювання друзів

Це, власне, день народження Дейла Карнегі, автора книжки «Як здобувати друзів і впливати на людей». Нагадаємо, американський оратор добився успіху, розробивши правила ділового та побутового спілкування, завдяки якому людина здатна порозумітися з будь-ким, сподобатися, запобігти конфлікту й добитися, аби люди робили те, про що вона їх просить.

Однак йдеться не про маніпуляції та таємні психологічні «прийомчики». Карнегі завжди наголошував: щоби добитися свого, людині треба передусім бути щирою. Саме щира усмішка, комплімент реальним, а не надуманим чеснотам і правдивість висловлювань є «зброєю» людини, яка прагне завойовувати друзів.

 


30 листопада — Всесвітній день свійських тварин

Коти, собаки, папужки, рибки, хом’ячки… А ще корови, свині, вівці, коні, кози… Свято, започатковане екологами 1931 року, набуло популярності в багатьох країах світу, вшановує всіх одомашнених людиною тварин.

Борці за права тварин використовують цей день, аби нагадати людям, що вони відповідальні за тих, кого приручили. Усе живе на планеті залежить від людини, а особливо — свійські тварини. Вони потребують захисту, догляду й людяного поводження.

Вчені вже довели, що тварини відчувають емоції, бувають щасливими та нещасними. Тож їхні господарі мають дбати не лише про фізичне здоров’я своїх чотирилапих та крилатих підопічних, а й давати привід радіти та бути щасливими.