Особливі канікули. Поради батькам.

 

Головне, що потрібне дітям це увага батьків. Відчуття, коли береш тата чи маму за руку не замінити гаджетами, це ніколи не вдасться отримати з комп’ютерної гри.

Створіть календар подій.

Придумайте разом з дитиною, чим можна зайняти час. Створіть із дітьми календар подій. «Буденні» комірки можна заповнити корисними справами для дитини.

Разом подумайте як і де ви проведете час із дитиною на у святкові дні. Можливо, у кіно очікується прем’єра нового мультика? Може, у театрі буде вистава для дітей? Екскурсія до музею чи навіть денна — до іншого міста? Похід у бібліотеку? Подивіться місцеву афішу культурних заходів і, якщо ви дійсно зможете відвідати якийсь захід, заплануйте його вже зараз.

Спільне дозвілля.

Придумайте спільні справи для сімейного дозвілля. Зробити за допомогою клейкого «олівця» аплікацію. Зробити ляльку з паперу, стрічок і обрізків тканини. Побудувати лабіринт із лего. Влаштувати полювання на предмети на кожну букву алфавіту по черзі… Влаштувати фотосесію для улюбленої машинки чи ляльки… Скласти кілька паперових корабликів і влаштувати морську битву на просторах килима у вітальні…

Попросіть дитину відкрити атлас на будь-якій сторінці із закритими очима. Якщо випала Мексика — готуємо картоплю по-мексиканськи. Чи по-перуанськи, чи по-індійськи. Це може бути якась фантазія, навіть дурниця. Зазвичай батьки і школа завжди тримають дитину в рамках. Покажіть, що ці рамки можна розсунути на канікулах.

Гарно було б звернути увагу дитини на те, що можна щось робити своїми руками. І допомогти дитині це щось зробити.

А ще чудово було б, щоб у кожного в дитинстві була домашня тварина. І над цим подарунком можна поміркувати разом з дитиною.

 

Прочитайте разом на канікулах цікаві книги.

Так, дитина може читати сама. Однак коли дитина сприймає текст “на слух”, вона здатна зрозуміти складніший текст краще, ніж коли читає його сама! Адже навичка слухання в дитини розвинена краще!

Коли дитина слухає, вона концентрує увагу на історії, їй цікаве продовження і кінцівка. Читання — класний спосіб тренування концентрації уваги.

А ще, коли їй читає знайомий і рідний голос, підключається емоційна складова: діти відчувають значну емоційну і психологічну близькість із батьками, коли ті читають їм уголос! Це особлива форма спільного відпочинку, яка зближує людей, дає привід побути разом, обговорити прочитане, а отже краще зрозуміти один одного.

Доведеним є факт, що діти, яким читали, стають більш успішнішими у навчанні.

 

Просто будьте разом з дитиною.

Дуже часто ми будуємо гарні, яскраві плани на канікули з дітьми. Але канікули минають, а наші плани так і залишаються планами. Проводьте з дітьми більше часу разом!