День Соборності України 22.01.23

 День Соборності України

Щороку 22 січня Україна відзначає День Соборності. Цього дня 1919 року на Софіївській площі у Києві проголосили Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

Через історичні обставини упродовж багатьох років народ України був розділений на територіях кількох країн, втім завжди прагнув до об’єднання в кордонах власної держави. У період Визвольних змагань (1917-1921) 22 січня 1918 року уперше в XX столітті Україна проголосила свою незалежність. Цього ж дня 1919 року, у першу річницю проголошення IV Універсалу, у Києві відбулася остаточна процедура оформлення соборності. Акт Злуки мав величезне значення для історичної пам'яті українського народу.

З нагоди 71-річчя проголошення Соборності у 1990 році в Україні відбувся «Живий ланцюг» від Києва до Львова – одна із наймасштабніших акцій такого роду у світовій історії. Уславлюючи ідею об’єднання етнічних українських земель під одним прапором, участь у «ланцюзі», за різними даними, взяли щонайменше 500 тисяч осіб.

Відтоді щороку у кожному українському місті люди беруться за руки, щоб продемонструвати свою Соборність.

24 лютого 2022 року росія вкотре захотіла забрати у нас право на вільне життя у незалежній державі. Попри циклічність історії, українці показали свою мужність, укотре продемонстрували єдність та незламність на шляху до захисту своїх кордонів. Понад 100 років тому українці уперше публічно заявили про свою суверенність, показали, що є громадянами Соборної великої України. Тому вже майже 11 місяців в умовному «живому ланцюзі» ми тримаємось за руки – від Чернігова до Маріуполя, від Донецька до Львова – єдиний український народ не дає і не дасть ворогові забрати нашу свободу.

Соборність для нас сьогодні - це повернути всі території, возз'єднати розлучені сім'ї і разом відновлювати рідну країну.

З метою формування національної свідомості другокласників, виховання в них почуття патріотизму та з нагоди відзначення Дня Соборності України маленькі українці записали патріотичні відео "Україна для мене..."